Финалът на CodeIT сезон 2021/2022 се проведе присъствено в София на 12-13 юни. Повече информация тук.

final
Крайно класиране след последния кръг
1. 100
2. 85
3. 70
Виж пълно класиране


Новини

Лекция на Христо Венев

София, 05.07.2022
snimka
snimka

Специален гост и гуру на финала на CodeIT сезон 2021/2022 беше Христо Венев от България - един от златните таланти по информатика в света. Носител е на множество отличия, като най-знаковите – четири златни и един сребърен медал от Международната олимпиада по информатика. Това му отрежда второ място в нейната ранглиста за всички времена. От 2016 до 2020 учи компютърни науки в Оксфордския университет и завършва с магистърска степен в тази специалност. Като студент първи курс той е част от отбора, който се класира за ACM ICPC World finals през 2017-та. В момента работи като програмист за чуждестранна компания в София.

Христо изнесе интересна лекция пред финалистите на CodeIT, свързана със структури от данни, които са оптимизирани за четене и съхранение на информация на твърди дискови устройства - хард дискове (HDD) или флаш памети (SSD). Такива структури са B-дърветата, сред които B+, B* и B-ε дървета. Някои от основните предимства на този вид дървета са ниската им височина, широка корона и фактът, че всяка възлова точка побира много повече информация. Това ги прави много удобни за приложение в различни имплементации на бази данни и файлови системи, където е необходим бърз достъп.

Други структури, които Христо засегна в своята презентация, са структури от данни за бърз запис на логове като log-structured merge trees (LSM дървета) и вероятностни структури за бърза проверка на съществуване на данни, сред които Блум (Bloom) и Куку (Cuckoo) филтри.

В края на презентацията ръководителят на сръбския отбор състезатели, Душко Обрадович, сподели неалгоритмични емоции от лагер-школа сред природата, която организира ежегодно. В това вълнуващо приключение той ги учи как да оцеляват сред природата и да бъдат добър и сплотен екип.

Запис на лекцията може да гледате тук:


Видеоклипа от лагер-школата на сръбския отбор може да видите тук:

up_guy
Партньори
https://www.president.bg/
https://www.uni-sofia.bg/
https://www.fmi.uni-sofia.bg/
https://smg.bg/
https://www.tu-sofia.bg/
https://fcst.bg/
https://npmg.org/
https://prestigio.bg/
https://www.cougar.bg/
https://www.speedy.bg
https://math.bas.bg/