Новини

21 години CodeIT

София, 22.06.2021
snimka

Състезатели и партньори събра онлайн церемонията по обявяване на победителите от 21-то издание на международния конкурс по програмиране CodeIT (https://codeit.bg/), организиран от Мусала Софт. Официално обръщение към гостите отправи Президентът на Република България Румен Радев, под чиито патронаж се провежда състезанието. Класираният на първо място е Мартин Копчев - ученик в 11 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и част от националния отбор по информатика на България. 

 

„Математиката е истинската абстрактна красота, а информатиката позволява да видим тази красота на практика. Скъпи състезатели, вие не сте само създадели на програми и приложен софтуер. Вие сте творци и създавате нов поглед към нашето ежедневие, което е и голяма отговорност. Защото нито една сфера от нашия живот не функционира без дигиталните технологии и развивайки сложни алгоритми вие моделирате обществените взаимоотношения. Бъдете вдъхновяващи професионалисти и добри граждани!“ - сподели по време на онлайн събитието Президентът на Република България

 

Проф. Николай Денков, Министър  на образованието и науката, допълни във видеooбръщение: „Вие променяте живота около нас, създавайки нови технологии, които бяха немислими доскоро. Пожелавам Ви не само да бъдете успешни професионално, а също така да бъдете по-добри и максимално полезни на хората около вас.“

 

Домакин на събитието е Елена Маринова, президент и съосновател на Мусала Софт, която по време на церемонията добави: “Ние от Мусала Софт вярваме, че освен с директната си работа, в която изграждаме бъдещето на софтуерната индустрия с клиенти и партньори, сме длъжни да даваме на ИТ общността. В ценностите на Мусала Софт даването е дълбоко заложено. И тъй като във вените ни тече олимпийска кръв, най-силният ни фокус в корпоративната социална политика е елитното образование по информатика. Партньорство, баланс, но никога застой; устойчивост, но и развитие - всичко това е CodeIT.

 

Финално Класиране CodeIT 2020/2021:

1. Мартин Копчев - 11 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово;

2. Емил Инджев - възпитаник на МГ "Баба Тонка" в Русе, III курс в Оксфорд;

3. Антон Анастасов - възпитаник на ПМГ "Академик Боян Петканчин", гр. Хасково, завършил Massachusetts Institute of Technology през 2017.

4. Деян Хаджи-Манич - 9 клас, МГ “Д-р Петър Берон", гр. Варна;

5. Неманя Майски - 9 клас, гимназия "Велко Петрович", гр. Сомбор, Сърбия;

6. Атанас Димитров - 10 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“;

7. Виктор Кожухаров - 12 клас, МГ "Баба Тонка", гр. Русе;

8. Георги Петков - 11 клас, ПЧМГ,  София;

9. Благойче Павлески - III курс в колежа „Яхия Кемал“, Скопие, Северна Македония;

10. Александър Губица - 9 клас, гимназия "Велко Петрович", гр. Сомбор, Сърбия;

11. Румен Михов - 11 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“;

12. Ведран Бажич - 10 клас, гимназия "Велко Петрович" в гр. Сомбор, Сърбия.

 

Класиране младежи:

1. Веселин Маркович - 8 клас, МГ "Д-р Петър Берон“, Варна;

2. Даниел Койнов - 8 клас, ПМГ „Нанчо Попович“, Шумен;

3. Георги Илиев - 9 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“;

4. Михаил Михалев - 7 клас, ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Габрово;

5. Борис Ангелов -  6 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“.

 

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите. Тази година те се срещнаха с Румен Христов. Той е състезател от България, гр. Шумен, 6-ти в световната IOI ранглиста на всички времена, завършил MIT и в класацията на “Форбс” “30 под 30 за САЩ”. 

 

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев - президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент. 

 

Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2020-2021.

 

Патрони - Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет - София и Факултет „Компютърни системи и технологии“,  Университет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“,  Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас,  Технологично училище „Електронни системи” - София, , Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа по информатика "Шикови" - Ямбол.

 

Спонсори - Американска фондация за България, Издателство СИЕЛА, Издателство Жанет 45, Издателство AMG Publishing, Мусала Софт, Фрекълз, Cougar Gaming за България, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics, Prestigio, Samsonite България, Speedy, Ubisoft Sofia, ZEISS VISION CENTER.

 

Видеото от финала на CodeIT може да видите тук:

 

 

 

up_guy
Партньори
http://www.math.bas.bg/
http://www.afbulgaria.org
http://www.fmi.uni-sofia.bg/
http://melon.bg/
http://www.microsoft.com/bg/bg/
http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.bait.bg/
http://www.elsys-bg.org/
http://npmg.org/
http://www.basscom.org/
http://fmi-plovdiv.org/
http://www.evrika.org/