News

Президентът награди финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

София, 22.04.2013
snimka

Финалистите в CodeIT и президентът на Република България

Сезон 2012 - 2013 на националният конкурс по програмиране CodeIT приключи с интергалактическа задача, официална церемония по награждаване с много официални гости и партньори, както и с разнообразие от награди за финалистите. Първият в класирането във финалния кръг на конкурса е Веселин Георгиев от София, на второ място е Ивайло Странджев, студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а на трето – Георги Георгиев, състезател от Софийската математическа гимназия.


На церемонията в Националния политехнически музей в София присъстваха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, заместник- министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, министърът за управление на електронното правителство Роман Василев, посланикът на Република Полша в България Н.Пр. Лешек Хенсел и други официални гости.


„Конкурсът CodeIT е много всеобхватен. Има много и различни състезатели. Има ученици, студенти, хора, които идват от бизнеса, доказали се професионалисти, преподаватели, хора от и извън България. Това е ясна заявка и покана да имаме фокус и всички заедно да вдигаме летвата”, заяви Президентът на Републиката. „Убеден съм, че някои от вас ще получат покани да работят и учат в чужбина. Надявам се, че и средата в България ще позволи да се разгърнете, да приложите способностите и да осъществите мечтите си тук, в България, защото информационните и комуникационните технологии се развиват изключително динамично в страната”, посочи държавният глава, който връчи грамоти на всички финалисти.


Конкурсът се организира за 13-та поредна година от софтуерна компания Мусала Софт в сътрудничество с образователни и научни институции, бизнес партньори и браншови организации. Награда за всичките 12 участници е специално поканения да изнесе лекция гуру в състезателното програмиране Пшемислав Денбиак (Полша). Церемонията по награждаването бе съпътствана и от лекция на проф. Яцек Коронацки, директор на института по „Компютърни науки“ към Полската академия на науките. Цялостното класиране на финалистите е както следва:

  1. Веселин Георгиев, София
  2. Ивайло Странджев, София
  3. Георги Георгиев, София
  4. Даниел Дакев, Плевен
  5. Владислав Харалампиев, София
  6. Тодор Бончев, Враца
  7. Енчо Мишинев, Ямбол
  8. Елица Банкова, Плевен


На девето място в класирането са Пано Панов (София), Здравко Бейков (София), Александър Георгиев (Хасково) и Симеон Стойков (Ямбол). В състезанието два часа след официално обявеното начало се включи и полският гуру, който се класира втори в неформалното класиране. По този начин Веселин Георгиев остана първи и в неофициалната класация на конкурса.


Награди за финалистите бяха осигурени от Американска фондация за България, Фондация „Еврика“, Experian България, Joy Optics, “CD Project Red“ – Полша, Майкрософт България, Българска асоциация за информационни технологии, Мусала Софт, Сиела и parfumi.org. Церемонията се осъществи благодарение на Домейн Бойар, Bite Catering и Национален политехнически музей, София. Снимки от награждаването можете да откриете във Facebook групата на Мусала Софт и на CodeIT

up_guy
Partners
http://www.math.bas.bg/
http://www.afbulgaria.org
http://www.fmi.uni-sofia.bg/
http://melon.bg/
http://www.microsoft.com/bg/bg/
http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.bait.bg/
http://www.elsys-bg.org/
http://npmg.org/
http://www.basscom.org/
http://fmi-plovdiv.org/
http://www.evrika.org/