News

20 години конкурс по програмиране CodeIT

София, 15.06.2020
snimka

Множество състезатели и партньори събра юбилейната церемония по обявяване на победителите от 20-тото юбилейно издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. Събитието се проведе на 15.06 онлайн, а официално обръщение към гостите отправиха президентът на Република България Румен Радев и Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката.

 

В речта си президентът на Република България Румен Радев сподели: „Скъпи състезатели, вие сте гарант за това в България да се развиват високи технологии и продукти с висока добавена стойност. Специално за финалистите от Република Сърбия и Република Северна Македония – вашето участие на финала е много важно, защото бъдещето на страните в нашия регион зависи от общата ни дигитална свързаност. Чрез CodeIT всички обменяте опит, дискутирате и изграждате своята визия как да се изгради по-добре тази свързаност.“ - сподели Президентът на Република България Румен Радев.

 

Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката, добави: „Освен състезание по информатика, конкурсът е платформа за мечтите на младите хора. Благодарност на организаторите, които за тези 20 години са създали устойчива мрежа от последователи, които развиват ИТ сектора.„

 

Домакин на събитието е Елена Маринова, президент и съосновател на Мусала Софт. Тя разказа за вълнуващата история на конкурса: „От създаването на Мусала Софт в същността ни е постоянството, съчетано с непрекъснато развитие и иновации. Защо 20 години организираме CodeIT? Вярваме, че е важно да се отплащаш за това, което си получил и да създаваш все по-добра среда за развитие за себе си и за всички около теб. Няма по-добър начин това да се случи от образованието. В Мусала Софт винаги сме на върха на вълната, даже често преди нея. Създадохме и развихме състезанието като елитно, със сурови правила и тежки задачи, с които могат да се справят само най-добрите - тези, които са и ще бъдат ракетата-носител на развитието на технологиите.“

 

Победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия - студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград.

 

Финално Класиране:
1. Виктор Лучич - Студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград, Сърбия
2. Енчо Мишинев - Студент в University of Cambridge, гр. Ямбол, България
3. Андон Тодоров - 10ти клас в СМГ "Паисий Хилендарски" в гр. София, България
4. Алекса Плавшич - 4-та година в Union University, Сърбия
5. Благойче Павлевски - Колеж „Яхия Кемал“, гр. Скопие, Северна Македония
6. Мартин Копчев - 10 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, България
7. Виктор Кожухаров - 11 клас в МГ"Баба Тонка", гр. Русе, България
8. Румен Михов - 10 клас при ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, България
9. Емил Инджев – 2 курс, студент в Оксфорд, „Компютърни науки“, гр. Русе, България
10. Георги Петков - 10 клас , ПЧМГ гр. София, България
11. Новак Живанич - Студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград, Сърбия
12. Антъни Господинов - 12 клас в ПМГ "Атанас Радев" гр. Ямбол, България
13. Душко Обрадович - Преподавател по информатика в гимназията в гр. Сомбор, Сърбия
14. Стоян Малинин - 11 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково, България
15. Иво Карагьозов - Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" , гр. Варна, България

 
Класиране младежи:
1. Неманя Майски - ОУ “Доситей Обрадович”, гр. Сомбор, Сърбия
2. Деян Хаджи-Манич - 8 клас в МГ “Д-р Петър Берон, гр. Варна, Бълагрия
3. Ясен Пенчев - 8 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, България
4. Александър Губица - ОУ “Доситей Обрадович” в Сомбор, Сърбия
5. Даниел Койнов – 7 клас, ПМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен, България

По случай юбилея на състезанието – бяха наградени 20 талантливи участници - 15-те най-добри състезатели и 5 -те най-добри от класирането за младежи (до 8 клас). За първа година финалната задача беше достъпна за всеки, който има желание да се включи в online финала на състезанието.

 

Специални юбилейни сертификати получиха състезатели през годините в три категории:

FIERCE FINALIST - Състезатели, взели участие в най-много финали:

   Веселин Георгиев – 9, Александър Георгиев - 8, Пламен Томов – 5, Румен Христов – 5

LEGENDARY WINNER - Състезател, печелил най-много 1-во място: Петко Минков с 3 победи (2001, 2002, 2005)

STRONG WILLPOWER (2010-2020) - Състезатели, участвали в над 20 рунда - общо 29 участници.

 

Видео обръщения отправиха дългогодишни партньори на конкурса сред които - Йорданка Фандъкова, кмета на община София; Димитър Николов, кмет на община Бургас; Пенчо Милков, кмет на община Русе; Стефан Стоянов, Заместник-кмет “Oбразование и бизнес развитие” община Пловдив, Росен Плевнелиев, Президент на България 2012-2017 г.; Алексей Христов, Председател на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и мн.др.

 

Към поздравленията се включиха ИТ таланти, които са част от екипа на Мусала Софт и организацията на конкурса през тези 20години – Светлин Наков (СофтУни), Борис Странджев (Qualifast) и др.

 

Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2019-2020. Спонсори - Американска фондация за България, Издателство СИЕЛА, Издателство Жанет 45, Издателство AMG Publishing, Мусала Софт, Фрекълз, ASBIS, Brother, Cougar Gaming за България, ERP Academy, Edoardо Miroglio, JOY Optics, Grand Optics, Next Level, Samsonite, Speedy, Ubisoft Sofia, ZEISS VISION CENTER. Патрони - Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов, ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас, Софийски университет „Св. Климент Охридски„ и Факултет по математика и информатика, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Технически университет- София и Факултет по компютърни системи и технологии Факултет „Компютърни системи и технологии”, Технологично училище „Електронни системи” - София, Уиверситет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас, Школа „А&Б“ – Шумен, Школа по програмиране "Шикови" – Ямбол и др

 

История CodeIT 2000-2020 (https://codeit.bg/),: Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание с медиен партньор водещото тогава ИТ списание PC Magazine, днес CodeIT събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г. конкурсът става международен и са въведени Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.

 

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев - Президент на Република България от 2017г.

 

До момента в CodeIT са участвали 2000 + състезатели от 15+ държави. Над 35 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 350 за тези 20години.

 

Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000. От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите – в България за гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Васил Билецкий (Украйна), Иван Катанич (Хърватия), Скот ВУ (САЩ). Тази година състезателите се срещнаха с Юхао Ду (Китай).

 

Почетен председател на журито от създаването на в конкурса е Красимир Манев, Президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ и прeдседател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), България 2017 и понастоящем неин президент. По време на онлайн събитието той сподели: „Както във Формула 1 се изпитват най-новите неща така CodeIT е нашата лаборатория, в която проверяваме различни технологични теории, изпитваме алгоритми и преценяваме какви задачи да бъдат включени в подготовката на състезателите и олимпийците ни по информатика“

 

 

 

None

up_guy
Partners