final
Крайно класиране след последния кръг
1. 100
2. 85
3. 70
Виж пълно класиране


Новини

Намиране на най-къса линейна рекурсия с Бърликемп-Маси

София, 17.07.2023
snimka
snimka

snimka

Камил Дебовски от Полша бе специален гост и ИТ гуру на финала на CodeIT за сезон 2022/2023. Камил се занимава със състезателно програмиране от дълги години и е финалист в множество международни състезания. Той притежава титлите "Легендарен гросмайстор" в платформата CodeForces и "Таргет" в Topcoder. Камил е автор на над 300 задачи за международни състезания по програмиране. Също така има канал в YouTube с псевдоним "Errichto", където анализира различни алгоритми и задачи. Каналът му има повече от 300 000 последователи, а видеоклиповете му са гледани над 12 милиона пъти.

В своята лекция Камил разгледа темата за линейните рекурсии и алгоритмите, които могат бързо да ги решават. Един от ключовите моменти в неговата презентация е алгоритъмът на Бърликемп-Маси (Berleykamp-Massey). Този алгоритъм е способен да идентифицира и намери решенията на линейни рекурсии много бързо. Камил сравнява тази техника с други два известни метода за решаване на линейни рекурсии: Гаусова елиминация и умножение на матрици. В много случаи Гаусовата елиминация или умножението на матрици може да произведе верния резултат, но в случаите, когато ограниченията на задачата са високи, тогава Бърликемп-Маси има предимство.

В лекцията си Камил дава няколко примера от своя опит и от състезания, в които може да се приложи Бърликемп-Маси. Накрая той показва две имплементации на алгоритъма и споделя с участниците как да го използват ефективно в състезания.

Запис на лекцията може да гледате тук:

up_guy
Партньори
 http://www.math.bas.bg/
http://www.afbulgaria.org
http://www.fmi.uni-sofia.bg/
http://www.prestigio.bg/
http://www.basscom.org/
http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.musala.com/
http://www.microsoft.com/bg/bg/
https://www.president.bg/