Временно класиране след кръг 4
1.Boris Mihov235
2.Душко Обрадовић210
3.Nemanja Majski181


Новини

22 години конкурс по програмиране CodeIT

София, 13.06.2022
snimka
snimka

snimka

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. ИТ таланти, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането от финалния кръг на турнира. Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие – Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Обръщение към гостите отправи президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти. Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта президентът на Република България Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT.

„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес – създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт. „Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.“

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:

1. Мартин Копчев
– 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово
2. Андон Тодоров – 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
3. Деница Янкова – 11 клас, ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен
4. Душко Обрадович – преподавател по информатика в гимназия "Велко Петрович" в Сомбор, Сърбия
5. Неманя Майски – 10 клас, гимназия "Велко Петрович" в Сомбор, Сърбия
6. Румен Михов – 12 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“
7. Веселин Георгиев – състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT (“интернет на нещата”) устройства и хранилища за данни.
8. Ния Димитрова – 11 клас, ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен
9. Ведран Бажич – 11 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия
10. Добрин Башев – възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово
11. Александър Губица – 10 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия
12. Георги Петков – 9 клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна

Класиране младежи:

1. Михаил Михалев – ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев", гр. Габрово.
2. Симона Христова – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
3. Нермин Идириз – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
4. Виктор Папазов – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
5. Мартин Недев – 8 клас в ПМГ "Акад. Боян Петканчин", гр. Хасково

Деница Янкова, Ния Димитрова, Симона Христова, Нермин Идириз и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ”, гр. Шумен.

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновение. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България – един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) за всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите - четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев – президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ 2014-2017 и прeдседател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика /eJOI/, състояла се в България през 2017.

Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2021-2022.

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio, Cougar Gaming, Brother, Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS (Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз, “Аз мога тук и сега”, СТЦ Интерпред, Edoardo Miroglio.

Патрони: Българска академия на науките и Институт по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет - София и Факултет „Компютърни системи и технологии“, Университет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас, Технологично училище „Електронни системи” - София, Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа по информатика "Шикови" - Ямбол.

Допълнителна информация за CodeIT:
Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание, днес CodeIT (https://codeit.bg/) събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи” и “бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г. конкурсът става международен и са въведени Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, което е изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България. През годините тази чест са оказвали Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012, Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017, и Румен Радев – президент на Република България от 2017г.

До момента в CodeIT са участвали 2000+ състезатели от 20+ държави, сред които България, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Хърватска, Украйна, Армения, Русия, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Ирландия, Египет и др. За първи път тази година има участник от Кения.

Над 40 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика са участвали през годините в отдел CSLab (Computer Science Lab) на Мусала Софт за изготвяне на задачите в конкурса – общо 370 за 22 години.

Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000. От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите. В България са гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот Ву (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов и Христо Венев (България).


За повече информация:
Мусала Софт
Връзки с обществеността
Тел. +359 (2) 969 5821; +359 (887) 377 007
pr@musala.com

up_guy
Партньори