Финал

Дата и продължителност на кръга

Старт: 22.4.2013 / 12:20 ч.
Край: 22.4.2013 / 17:50 ч.

picture

Скъпи фенове на информатиката,


Предстои ви поредното издание на конкурса CodeIT. Харесва ми мотото на конкурса - embrace the challenge. Посредством предизвикателствата човек най-добре опознава себе си – силата на своя характер, нивото на придобитите умения и границите, до които може да стигне. Пожелавам ви да дадете всичко от себе си в това информатично предизвикателство и да излезете от него доволни от своите постижения и още по-добри в сферата на програмирането.


Онези от вас, които се интересуват от история вероятно са чували за Енигма – шифровачна машина, използвана от Нацистка Германия с цел осигуряване на пълна секретност на кореспонденцията. През 2013 обаче изминават 80 години откакто полски математици създават машина способна да разчита засекретените от Енигма информации. Патентът е предаден на държавите от Антифашистката коалиция, което позволява да бъдат разкрити заповедите и оперативните планове на Хитлер.


Днес информатиците са сред онези, които развиват традициите на известната през междувоенния период полска математическа школа. Всяка година от полските ВУЗ-ове излизат по 40 000 специалисти по информатика. Доказателство за техните умения са многобройните успехи на международни конкурси по програмиране. Освен това, през 2012 г. Полша беше домакин на Академичното състезание по екипно програмиране.


Радвам се, че тази година финалистите на CodeIT ще се срещнат с поляка Пшемислав Дембиак (aka Психо). Неговите постижения в областта на информатиката са наистина впечатляващи. Убеден съм, че от Психо може да се научи много – не само за алгоритмите, но и за това как да си поставяме амбициозни цели и да поемаме наистина трудни предизвикателства.


Пожелавам на всички успех!Н.Пр. Лешек Хенсел
посланик на Република Полша в България
picture

Скъпи участници в конкурса CodeIT,


Ще се радваме, ако намерите в него ново предизвикателство за доказване на знанията и способностите си. Сигурни сме, че умеете да намирате верните решения на всички проблеми и задачи. Пред са много високотехнологични предизвикателства на информационния век, които ще бъдат поле за изява на всеки от вас и ще ви позволят да премерите сили в една коректна надпревара, която води до много успехи. На добър час и не преставайте да търсите верните решения за днес и утре…Боряна Кадмонова
Изпълнителен директор
Фондация „ЕВРИКА”

Патрон на финалния кръг - Фондация Еврика

Партньори
http://www.math.bas.bg/
http://www.afbulgaria.org
http://www.fmi.uni-sofia.bg/
http://melon.bg/
http://www.microsoft.com/bg/bg/
http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.bait.bg/
http://www.elsys-bg.org/
http://npmg.org/
http://www.basscom.org/
http://fmi-plovdiv.org/
http://www.evrika.org/