News

Стартира юбилейният 20-ти сезон на CodeIT

София, 18.10.2019
snimka

На 19.10.2019 г. (събота), в 09:00 часа, стартира първи кръг на международния конкурс по програмиране на Мусала Софт – CodeIT (www.codeit.bg).

 

По традиция CodeIT се провежда под патронажа на Президента на Република България. Юбилейният 20-ти сезон посреща всички участници с мистицизма на кукерите и с много нови предизвикателства. Талантите в състезателното програмиране и тази година ги очакват различни изненади - тениски за всички с ненулев резултат и награди на жребиен принцип след всеки кръг - CodeIT суитшърт и подаръци от Асбис България (официален вносител на Prestigio и Cougar Gaming). На финала най-добрите ще се срещнат със световноизвестния ИТ гуру от Китай – Юхао Ду. Той е златен медалист от Международната олимпиада по информатика IOI 2015 г., а през 2017 г. с отбора си достига до финала на ACM-ICPC, където печелят сребро. Същата година печели TCO, а през 2019 г. триумфира във финала на Atcoder world tour.

 

Първият онлайн кръг на CodeITе от типа Маратон. Ще продължи три седмици – стартира тази събота на 19.10.2019 г., 09:00 часа и ще приключи в 20:00 часа на 09.11.2019 г. Кръгът включва една задача, за която всеки участник трябва да достигне възможно най-оптималното решение спрямо останалите състезатели.

 

„Състезанието стимулира и развива качествата на младите програмисти в обстановка, най-близка до реалната професионална среда, като същевременно дава възможности за създаване на трайни контакти и възможности за съвместна работа. Подкрепяме тази инициатива на Мусала Софт, и пожелаваме още много и все по-успешни издания. Успешно представяне на всички участници!“, обърна се към участниците доц. Първан Първанов, Декан на Факултета по математика и информатика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, един от патроните на първи кръг.

 

„Надявам се една мисъл на Сенека да ви вдъхнови така, както мен: „Аlteri vivas oportet, si vis tibi vivere“ или „Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си““, сподели д-р Антоан Тонев, Директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и също патрон на първи кръг.

 

Допълнителна информация за CodeIT:

CodeIT (http://codeit.bg/) е едно от най-старите състезания по програмиране в света и най-елитният частен конкурс по информатика, организиран от Мусала Софт от самото създаване на компанията през 2000 г.

 

CodeIT няма възрастови ограничения, но основната група участници са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ Асоциации и водещите образователни институции в България. Почетен председател на журито е Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI) за 2014-2017 г. и президент на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI).

 

По регламент конкурсът има шест предварителни онлайн кръга, последвани от присъствен финал в София. До финала достигат най-добре представилите се състезатели от предварителните кръгове – 12 финалисти от общото класиране и 5 от класирането за младежи до 8 клас.

 

Мусала Софт пожелава успех на всички участници в новото издание на конкурса CodeIT и ги подкрепя да следват мечтите си!

 

Актуална и интересна информация от състезанието ще може да се следи на сайта www.codeit.bg и във Facebook групата на CodeIT.

up_guy
Partners