final
Final ranking after the last round
1. 100
2. 85
3. 70
See the whole ranking


News

22 години конкурс по програмиране CodeIT

София, 13.06.2022
snimka
snimka

snimka

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. ИТ таланти, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането от финалния кръг на турнира. Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие – Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Обръщение към гостите отправи президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти. Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта президентът на Република България Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT.

„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес – създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт. „Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.“

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:

1. Мартин Копчев
– 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово
2. Андон Тодоров – 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
3. Деница Янкова – 11 клас, ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен
4. Душко Обрадович – преподавател по информатика в гимназия "Велко Петрович" в Сомбор, Сърбия
5. Неманя Майски – 10 клас, гимназия "Велко Петрович" в Сомбор, Сърбия
6. Румен Михов – 12 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“
7. Веселин Георгиев – състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT (“интернет на нещата”) устройства и хранилища за данни.
8. Ния Димитрова – 11 клас, ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен
9. Ведран Бажич – 11 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия
10. Добрин Башев – възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово
11. Александър Губица – 10 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия
12. Георги Петков – 9 клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна

Класиране младежи:

1. Михаил Михалев – ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев", гр. Габрово.
2. Симона Христова – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
3. Нермин Идириз – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
4. Виктор Папазов – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
5. Мартин Недев – 8 клас в ПМГ "Акад. Боян Петканчин", гр. Хасково

Деница Янкова, Ния Димитрова, Симона Христова, Нермин Идириз и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ”, гр. Шумен.

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновение. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България – един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) за всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите - четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев – президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ 2014-2017 и прeдседател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика /eJOI/, състояла се в България през 2017.

Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2021-2022.

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio, Cougar Gaming, Brother, Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS (Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз, “Аз мога тук и сега”, СТЦ Интерпред, Edoardo Miroglio.

Патрони: Българска академия на науките и Институт по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет - София и Факултет „Компютърни системи и технологии“, Университет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас, Технологично училище „Електронни системи” - София, Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа по информатика "Шикови" - Ямбол.

Допълнителна информация за CodeIT:
Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание, днес CodeIT (https://codeit.bg/) събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи” и “бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г. конкурсът става международен и са въведени Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, което е изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България. През годините тази чест са оказвали Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012, Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017, и Румен Радев – президент на Република България от 2017г.

До момента в CodeIT са участвали 2000+ състезатели от 20+ държави, сред които България, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Хърватска, Украйна, Армения, Русия, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Ирландия, Египет и др. За първи път тази година има участник от Кения.

Над 40 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика са участвали през годините в отдел CSLab (Computer Science Lab) на Мусала Софт за изготвяне на задачите в конкурса – общо 370 за 22 години.

Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000. От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите. В България са гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот Ву (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов и Христо Венев (България).


За повече информация:
Мусала Софт
Връзки с обществеността
Тел. +359 (2) 969 5821; +359 (887) 377 007
pr@musala.com

up_guy
Partners
https://www.uni-ruse.bg/
https://www.president.bg/
https://www.uni-sofia.bg/
https://tu-sofia.bg/
https://www.aubg.edu/